Sinds een seminar over beursvennootschappen in mijn studententijd heeft het Financieel Recht me nooit meer losgelaten. Op de Amsterdamse effectenbeurs en in de jaren erna als advocaat stond ik aan de kant van de grote instituten. Sinds 2003 sta ik vooral hun klanten bij.
Ik heb goeie contacten met de advocaten van wederpartijen, ben een verbinder. We bellen elkaar en kijken of we kunnen schikken. Mijn credo daarbij is ‘hard op de inhoud, maar altijd met respect voor de persoon’.
De zorgplicht van beleggingsondernemingen is een prachtige speelplaats door zijn complexiteit en ondoorzichtigheid. Je kunt zelf jurisprudentie maken. Zo heb ik met succes bepleit dat de rechter voor bepaling van de hoogte van beleggerschade moet kijken naar de waardeontwikkeling van een bepaald beleggingsfonds. Het verschil tussen de resultaten van dit fonds en de daadwerkelijke resultaten in de portefeuille van de klant is nu mede bepalend voor de vaststelling van de schade.
Harm Jan had als advocaat van consumenten een leidende rol in de aandelenlease-affaire. Ook was hij betrokken bij de totstandkoming van enkele grote woekerpolisschikkingen. Harm Jan is bestuurslid van de Stichting Collectiefonds Fries Museum, lid van het bestuur van de vereniging van advocaten in Friesland. Hij doceert voor het CPO en is geregeld spreker op seminars en congressen. Harm Jan is co-auteur van de SDU-uitgave Commentaar financieel recht. Tevens wordt Harm Jan Tulp regelmatig gevraagd voor het televisieprogramma Kassa, als het gaat om actualiteiten op het gebied van financieel recht. Harm Jan Tulp is ruim twintig jaar werkzaam als advocaat. Hij is als vennoot verbonden aan Yspeert advocaten.