Intellectueel Eigendomsrecht

 

Ze worden ook wel de kroonjuwelen van een onderneming genoemd: de intellectuele eigendomsrechten. Bij intellectuele eigendomsrechten gaat het bijvoorbeeld om merken, octrooien, auteursrechten, handelsnamen, databankrechten, kwekersrechten, etc. Het is van belang om uw intellectuele eigendomsrechten te beschermen, bijvoorbeeld als u een overeenkomst sluit met een andere partij of als anderen met uw toestemming deze rechten gaan gebruiken. Als er inbreuk wordt gemaakt op uw intellectuele eigendomsrechten, dan heeft u een aantal juridische middelen om het inbreukmakend handelen spoedig te stoppen. In veel gevallen wordt eerst een sommatiebrief verstuurd en als het handelen niet stopt, dan kan een kort geding volgen.

Ook is het zinvol om geen inbreuk te maken op intellectuele eigendomsrechten van anderen, bijvoorbeeld als u dezelfde of soortgelijke tekens als een andere partij gebruikt. Een inbreuk op intellectuele eigendomsrechten kan namelijk verstrekkende financiële gevolgen hebben.

 

Met welke onderwerpen kunt u zoal te maken krijgen?

  • merken;
  • auteursrechten;
  • octrooien;
  • handelsnamen;
  • databankrechten;
  • kwekersrechten;
  • overeenkomsten met betrekking tot overdracht van intellectuele eigendomsrechten;
  • licentieovereenkomsten ten aanzien van het gebruik van intellectuele eigendomsrechten;
  • inbreuk op intellectuele eigendomsrechten en onthoudingsverklaringen;
  • vergoeding van daadwerkelijke advocaatkosten ex artikel 1019h Rv.

 

Wat wij voor u kunnen betekenen

Wij adviseren, onderhandelen, procederen en maken of beoordelen overeenkomsten op het gebied van het intellectuele eigendomsrecht. Indien u met dit onderwerp te maken krijgt, raden wij u aan om zo spoedig mogelijk met ons contact op te nemen. Bijvoorbeeld als u een sommatiebrief krijgt waarin staat dat u inbreuk maakt op intellectuele eigendomsrechten van een derde. Of wanneer iemand anders ten onrechte uw intellectuele eigendomsrechten gebruikt.

 

Waar kunnen we u nog meer mee helpen?

Als klant van Yspeert advocaten bent u van harte welkom op onze academies over diverse actuele onderwerpen. Wij delen veel van onze kennis kosteloos met u in academies of blogs, zodat u voldoende weet om zelf weer verder te kunnen. We willen voor u op laagdrempelige wijze een gesprekspartner zijn: voor grote en klein kwesties waar u tegenaan loopt. We zullen u te allen tijde ontzorgen.

 

Uw eerste aanspreekpunt:

Het hele team

Mart Dijkstra

Mart studeerde Nederlands recht aan de Rijksuniversiteit Groningen met de afstudeerrichtingen privaatrecht en strafrecht. Als advocaat werkte hij bij advocatenkantoren in het noorden van het land en in de Randstad. Daarnaast deed hij ervaring op in het internationale bedrijfsleven als bedrijfsjurist (Legal & Compliance counsel) bij Samsung Electronics. Mart is lid van de Vereniging Privacy Recht.

0512 334 124 +31 (0) 6 146 863 89 m.dijkstra@yspeert.nl