- 24-03-2020
- 16:58
- timer 3 minuten
Een korte praktische blog over hoe als ondernemer wel (of niet) uw geld te innen in tijden van het coronavirus. Het klinkt wellicht niet heel sympathiek om openstaande facturen nu te gaan innen immers, iedereen heeft het moeilijk toch? Maar het voortbestaan van uw eigen bedrijf op het spel zetten is zo mogelijk nog minder aantrekkelijk. Houd ook in gedachten: de crisis gaat ooit voorbij en dan is een goede verstandhouding met huidige klanten en relaties onmisbaar.
Omdat relaties waardevol zijn, klanten kostbaar en uw bedrijf door moet gaan, hieronder een aantal praktische tips om met behoud van die relatie toch zaken te doen en tegelijkertijd het voortbestaan van uw bedrijf niet onnodig op het spel te zetten. Toegegeven, de ene optie is realistischer dan de andere, maar in tijden van crisis moet je creatief zijn. Denk eens buiten de gebaande paden, zeker ook buiten onderstaand overzicht dat geenszins volledig is en dat puur bedoeld is u op weg te helpen.
1. Het begint met een goed gesprek
Wellicht cliché, maar praat met elkaar. Laat de ander weten wat uw situatie is en wat het belang is bij het verkrijgen van betaling van net die ene factuur. En wellicht is een gespreide betaling ook wel mogelijk. Praat over die mogelijkheden en bespreek daarbij ook het pakket met crisismaatregelen vanuit de overheid, wellicht is daar voor de ander nog geld op te halen. Geld dat gebruikt kan worden voor de betaling van uw facturen.
2. Vestig zekerheid in de vorm van een hypotheek
Wanneer uw de luxe hebt betalingen van de facturen af te kunnen wachten, maar ondertussen niet onbeperkt het risico wilt lopen het geld nooit te zien, kunt u – met medewerking van de debiteur – een hypotheek vestigen op bijvoorbeeld zijn bedrijfspand of woning. Zo creëert u meer zekerheid voor het uiteindelijk betaald krijgen van uw facturen.
3. Vraag naar alternatieve vormen van zekerheid
Een alternatief voor het vestigen van een hypotheek kan zijn het vestigen van een pandrecht op goederen, inventaris of vorderingen. Let er daarbij wel goed op dat die zaken nog niet aan een ander, bijvoorbeeld de bank, verpand zijn.
4. Zet de openstaande factuur om in een lening of in aandelen
Heeft u wel eens overwogen om uw openstaande facturen om te zetten in een lening? Wanneer u de facturen omzet in een lening ontvangt u weliswaar niet meteen de hoofdsom, maar u kunt wel afspreken dat u ter compensatie wat rente ontvangt. Doe dit niet voor onbepaalde tijd, maar probeer een reële inschatting te maken van de termijn waarbinnen terugbetaald kan worden en spreek dat af. Een alternatief kan nog zijn om aandelen te ontvangen en in ruil daarvoor de facturur als betaald te beschouwen. Toegegeven: dit is niet het meest gebruikelijke scenario, maar we denken nu in kansen, niet in onmogelijkheden.
5. Koop onbetaalde vorderingen van uw klant/relatie op
Betaling achterwege laten is soms geen optie, maar soms blijft uw betaling uit, omdat uw klant van zijn klanten niet betaald krijgt. Een praktische oplossing kan dan zijn om die vordering van uw klant op zijn klant te kopen. Dan heeft uw klant weer wat geld, terwijl u zijn vordering kunt innen en zo ook betaald krijgt. Let er daarbij wel op dat u waar mogelijk een vordering opkoopt op een gezond bedrijf. Dat vergroot de kans dat ook u betaald krijgt.
6. Betaling in natura
Soms is een alternatieve vorm van betaling mogelijk. Heeft u wel eens gedacht aan betaling in natura? Bijvoorbeeld door toekomstige producten of diensten te ontvangen en daar niet voor te betalen, maar door die te ruilen voor wat u nog tegoed heeft.
Voor daar waar niets werkt: procederen kan altijd nog. Bedenk echter wel dat de rechtbanken momenteel ook niet veel voor u kunnen doen, spoedzaken uitgezonderd. Des te meer reden om te kijken naar praktischer alternatieven.
Wij hopen dat deze blog inspireert. Voor vragen, advies, of voor het benoemen van meer opties, neem gerust contact op met Jan-Gerrit Meijerink.