Advocaat Omgang - Yspeert Advocaten

Omgang

Wanneer ouders samenleven, verloopt de zorg voor de kinderen vanzelfsprekend. Beide ouders dragen bij aan het dagelijks leven van hun kinderen. Van het brengen naar school tot het begeleiden bij hobby’s en van gezamenlijke maaltijden tot het bedritueel. Na een relatiebreuk kan die vanzelfsprekendheid echter verdwijnen.  Toch blijft het belangrijk dat kinderen met beide ouders de omgang behouden. Het behouden van een stabiele en goede relatie met beide ouders speelt namelijk een cruciale rol in de ontwikkeling en het welzijn van een kind. Bij conflicten over omgang of zorg is het belangrijk om juridisch advies in te winnen. Onze advocaten personen- en familierecht staan klaar om u te begeleiden bij deze kwesties en, indien nodig, het voeren van een juridische procedure bij de rechter.

Zorgregeling

Ouders die gezamenlijk gezag hebben, zijn na een relatiebreuk verplicht om afspraken te maken over de verdeling van de zorg- en opvoedtaken. Deze afspraken worden vastgelegd in een zorgregeling. In deze regeling worden praktische zaken geregeld, zoals bij welke ouder de kinderen op welke dagen verblijven, hoe vakanties en feestdagen worden verdeeld en op welke manier het contact met beide ouders wordt onderhouden. Een zorgvuldig opgestelde zorgregeling zorgt niet alleen voor duidelijkheid en structuur voor de ouders, maar geeft ook de kinderen houvast. Dit biedt stabiliteit na de scheiding en voorkomt onnodige conflicten, waardoor de aandacht kan blijven uitgaan naar het welzijn van de kinderen.

Omgangsregeling

Wanneer slechts één ouder het gezag over de kinderen heeft, is het van belang een contactregeling vast te stellen voor de ouder zonder gezag. In deze regeling worden afspraken gemaakt over wanneer en hoe vaak de kinderen bij deze ouder verblijven of contact hebben. Dit stelt de ouder zonder gezag in staat een actieve rol te blijven spelen in de opvoeding en ontwikkeling van de kinderen, ondanks de veranderde gezinssituatie. Een contactregeling is niet alleen belangrijk voor ouders, maar kan ook relevant zijn voor andere personen die een nauwe band met het kind hebben, zoals grootouders, pleegouders of andere familieleden. Wanneer een dergelijke band bestaat, kan deze als basis dienen voor het recht op omgang. Dit helpt ervoor te zorgen dat het kind contact behoudt met personen die van invloed zijn op zijn of haar emotionele en sociale ontwikkeling. 

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Conflicten over de zorg- of omgangsregeling komen helaas regelmatig voor, en kunnen voor alle betrokkenen een bron van stress en onzekerheid zijn. Soms slagen ouders er niet in om een regeling te maken die in het belang van het kind is, of houdt een ouder zich niet aan de afspraken. Ook kunnen zorgen ontstaan over de veiligheid van het kind, bijvoorbeeld door verslavingsproblemen, psychische klachten of een onveilige omgeving. In deze situaties is het belangrijk om tijdig juridisch advies in te winnen en actie te ondernemen om de belangen van het kind te beschermen. 

Onze advocaten personen- en familierecht kunnen u helpen bij het opstellen van een haalbare regeling die zowel praktisch uitvoerbaar als in het belang van het kind is. Als een bestaande regeling niet wordt nageleefd, kunnen zij u ook bijstaan bij het afdwingen van de naleving hiervan. Wanneer een regeling niet langer passend is door veranderingen in bijvoorbeeld werk, gezondheid of woonplaats, kunnen onze advocaten personen- en familierecht ook ondersteunen bij het wijzigen ervan. Of het nu gaat om aanpassing van omgangstijden, zorgverdeling of het beperken van omgang om veiligheidsredenen, zij begeleiden u zorgvuldig door het juridische proces om tot een passende en duurzame oplossing te komen.

Delen

Uw eerste aanspreekpunten:

Blogs, bibliotheek en publicaties

Meer blogs

Neem contact op

Klik hier voor het privacybeleid van Yspeert advocaten n.v.