Overgang van onderneming

Van overgang van onderneming is sprake als een onderneming, of een deel ervan, over wordt gedragen op een andere eigenaar. Dit kan op verschillende manieren gebeuren: door verkoop, fusie of door een juridische splitsing.  Een aandelentransactie valt hier buiten. 

Bij een verkoop van alle ondernemingsactiviteiten, zoals het bedrijfspand, personeel, klanten, contracten, inventaris, etc. is duidelijk sprake van overgang van onderneming. In de praktijk komt het echter regelmatig voor dat slechts een deel van de ondernemingsactiviteiten worden overgedragen op een nieuwe eigenaar. De vraag of er dan ook sprake is van een dergelijke overgang is minder eenvoudig te beantwoorden en hangt af van verschillende omstandigheden. Onze advocaten hebben veel ervaring bij het adviseren over en begeleiden van een overgang van onderneming. Wij helpen u graag.

Wat betekent dit voor werknemers?

Bij een overgang van onderneming gaan in principe alle werknemers automatisch mee over naar de nieuwe eigenaar. Dat geldt ook voor het overgrote deel van de arbeidsvoorwaarden die voortvloeien uit de arbeidsovereenkomst, cao en eventueel toepasselijke arbeidsvoorwaardenregelingen. De nieuwe eigenaar is verplicht om de oorspronkelijke arbeidsvoorwaarden en opgebouwde rechten van de werknemers te respecteren.

Als ondernemer heeft u de plicht om uw werknemers tijdig te informeren over de overgang van onderneming. Als er een ondernemingsraad actief is, moet deze ook op de hoogte worden gebracht en om advies worden gevraagd ten aanzien van een aanstaande (ver)koop of overdracht van ondernemingsactiviteiten.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Een overgang van onderneming brengt verschillende juridische verplichtingen mee. Het is belangrijk dat u zich daar in de beginfase goed over laat adviseren om het proces soepel te laten verlopen en om niet voor vervelende verrassingen te komen te staan.

Onze advocaten adviseren en ondersteunen u graag bij een overgang van onderneming. U kunt daarbij denken aan:

  • het informeren van de ondernemingsraad en/of uw werknemers over een aanstaande overgang van onderneming;
  • het bepalen van het arbeidsvoorwaardenpakket dat moet worden overgenomen en het onderzoeken van de mogelijkheden om hiervan af te wijken en deze in overeenstemming te brengen met de arbeidsvoorwaarden van uw eigen werknemers;
  • een due dilligence onderzoek en het in kaart brengen van mogelijke risico’s en aansprakelijkheden op arbeidsrechtelijk gebied;
  • het in kaart brengen van de mogelijkheden om afscheid te nemen van bepaalde werknemers.

Naast deze arbeidsrechtelijke aspecten, kunnen onze specialisten u ook adviseren en ondersteunen bij de ondernemings- en fiscaalrechtelijke aspecten van een overgang van onderneming. Neem gerust contact met ons op.

Neem contact op

Klik hier voor het het privacybeleid van Yspeert advocaten n.v.