Ondernemingsraad

Een ondernemingsraad vertegenwoordigt de belangen van het personeel bij belangrijke beslissingen binnen de organisatie en vertegenwoordigt zo een cruciale rol. Als werkgever heeft u er belang bij dat u een goede relatie met hen onderhoudt. Voor het doorvoeren van sommige wijzigingen binnen uw organisatie bent u namelijk afhankelijk van hun medewerking. Het is daarom van belang dat u hun rechten respecteert en hen tijdig op de hoogte stelt van voorgenomen wijzigingen. Veel werkgevers zijn echter niet goed bekend met de rechten van de ondernemingsraad, waardoor deze ten onrechte niet of in een te laat stadium betrokken wordt bij bepaalde beslissingen. U loopt hiermee het risico dat de verhoudingen onnodig onder druk komen te staan. Als werkgever is het dan ook belangrijk dat u op de hoogte bent van de rechten die de ondernemingsraad heeft. Onze advocaat arbeidsrecht kan u hierover adviseren.  

De rechten van de ondernemingsraad

De ondernemingsraad heeft in Nederland verschillende rechten om de medezeggenschap van werknemers binnen een organisatie te waarborgen. Deze rechten zijn vastgelegd in de Wet op de Ondernemingsraden (WOR). De belangrijkste rechten van de ondernemingsraad zijn:

  • een adviesrecht bij financiële, economische en organisatorische voorgenomen besluiten die gevolgen kunnen hebben voor werknemers. Denk bijvoorbeeld aan een reorganisatie, een wijziging in de organisatiestructuur of een verkoop van de onderneming of bij een benoeming of ontslag van een bestuurder.
  • een instemmingsrecht bij besluiten die betrekking hebben op het sociale beleid binnen de organisatie. Denk bijvoorbeeld bij het wijzigen van de werktijden of het functiebeoordelingssysteem,
  • een initiatiefrecht om zelf onderwerpen die betrekking hebben op de organisatie aan te kaarten bij de bestuurder. De bestuurder is verplicht om deze voorstellen serieus te overwegen en te bespreken met de ondernemingsraad.
  • een informatierecht om zelf te kunnen beoordelen hoe het gaat met de organisatie, zoals jaarrekeningen en begrotingen, maar ook informatie over personeelsbeleid over plannen voor belangrijke organisatorische veranderingen.
  • een overlegrecht op grond waarvan ten minste twee keer per jaar overleg dient plaats te vinden tussen de ondernemingsraad de bestuurder over de algemene zaken in de organisatie.

 Wat kunnen wij voor u betekenen ten aanzien van uw ondernemingsraad?

Onze advocaat arbeidsrecht kan u bijvoorbeeld adviseren en ondersteunen bij:

  • het instellen van een ondernemingsraad en alles wat daarbij komt kijken. Denk bijvoorbeeld aan het opstellen van een OR-reglement, het begeleiden van de OR-verkiezingen en het adviseren over de juiste samenstelling van de OR;
  • de vraag of een bepaald voorgenomen besluit advies- of instemmingsplichtig is;
  • het opstellen van een adviesaanvraag of instemmingsaanvraag aan de ondernemingsraad;
  • wat de gevolgen zijn van een negatief advies van de ondernemingsraad en wat u kunt doen zodat u alsnog uitvoering kunt geven aan uw besluit;
  • wat de gevolgen zijn als de ondernemingsraad zijn instemming onthoudt aan een voorgenomen besluit en wat u kunt doen zodat u alsnog uitvoering kan geven aan uw besluit;
  • een (dreigend) geschil met de ondernemingsraad;
  • een door de ondernemingsraad gestarte procedure bij de Ondernemingskamer.

Heeft u vragen over een onderwerp dat niet wordt genoemd? Neem gerust contact op met onze arbeidsrecht advocaat om te bespreken of wij iets voor u kunnen betekenen.

Wij adviseren en ondersteunen ook ondernemingsraden

Onze advocaat arbeidsrecht adviseert ook ondernemingsraden over (dreigende) geschillen met bestuurders over de juiste naleving van de Wet op de Ondernemingsraden (WOR) of ondersteunt ondernemingsraden bij de behandeling van advies- of instemmingsaanvragen. Als ondernemingsraad heeft u het recht om een deskundige te raadplegen. De kosten hiervan komen voor rekening van de organisatie.

Blogs

Wij schreven verschillende blogs over de (rechten van de) ondernemingsraad. Lees ze via onderstaande links:

https://yspeert.nl/yspeert-learning/kennisbank/een-ondernemingsraad.-personeelsvertegenwoordiging-of-personeelsvergadering-hoe.-wat-en-waarom/

https://yspeert.nl/yspeert-learning/kennisbank/het-adviesrecht-van-de-ondernemingsraad-uitgelegd/

https://yspeert.nl/yspeert-learning/kennisbank/het-instemmingsrecht-van-de-ondernemingsraad-uitgelegd/

https://yspeert.nl/yspeert-learning/kennisbank/het-beroepsrecht-van-de-ondernemingsraad-bij-adviesplichtige-besluiten/

Neem contact op

Klik hier voor het het privacybeleid van Yspeert advocaten n.v.