UAV-GC 2025: de belangrijkste wijzigingen

UAV-GC 2025: de belangrijkste wijzigingen

  • event 06-12-2024
  • schedule 10:00
  • timer 4 minuten

Al jaren wordt gesproken over een actualisering van de set Uniforme Administratieve Voorwaarden voor Geïntegreerde Contractvormen 2005 (UAV-GC 2005). Op dinsdag 14 januari 2025 is het eindelijk zover en lanceert CROW de herziene UAV-GC 2025. CROW kondigde op haar website alvast de belangrijkste wijzigingen aan. Deze wijzigingen zullen wij hierna behandelen.

Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?

Sinds de invoering van de UAV-GC 2005 hebben er in de bouwsector diverse ontwikkelingen plaatsgevonden. Dit heeft ertoe geleid dat de herziening van de UAV-GC 2005 niet langer meer op zich kon laten wachten. Een belangrijke aanleiding voor de herziening van de UAV-GC is bijvoorbeeld de inwerkingtreding van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). De UAV-GC 2025 zal ten opzichte van de UAV-GC 2005 dan ook een fors aantal wijzigen bevatten.


Verplichting van partijen tot proactief gedrag en interactie

Allereerst is er een nieuwe paragraaf aan de UAV-GC 2025 toegevoegd. Daarin is opgenomen dat partijen het gesprek met elkaar moeten blijven voeren. De achterliggende gedachte van deze toevoeging is dat de opdrachtgever en de opdrachtnemer elkaar beter zullen begrijpen en tijdig met elkaar zullen communiceren. In § 2a UAV-GC 2025 staat tevens uitgelegd waartoe partijen in dat opzicht gehouden zijn.

Wijzigingen opgedragen door de opdrachtgever

Voor wat betreft de wijzigingen opgedragen door de opdrachtgever geldt dat de huidige opsomming van § 14 lid 1 UAV-GC 2005 een logischere volgorde heeft gekregen. Ook is in de opsomming de zogeheten ‘aanbieding’ opgenomen. Dit houdt in dat de opdrachtgever in sommige gevallen mag opdragen een wijziging aan te brengen. De wijzigingen kunnen betrekking hebben op de (i) vraagspecificatie, (ii) basisovereenkomst en bijlagen, (iii) geaccepteerde (resultaten van) werkzaamheden en (iv) geaccepteerde gemachtigden of hulppersonen. In welke gevallen dat mogelijk is, zal moeten blijken uit het contractdocument dat als bijlage aan de overeenkomst wordt aangehecht. De opdrachtnemer kan bij een dergelijke wijziging alvast starten met de uitvoering daarvan. Dit betekent dat partijen het op het moment van de uitvoering dus nog niet eens hoeven te zijn over de (financiële) gevolgen van de wijziging. Wel moeten partijen erop kunnen vertrouwen dat zij het hierover eens zullen worden. Hiervoor geldt dat de opdrachtnemer schriftelijk aan de opdrachtgever moet bevestigen dat de (prijs)overeenstemming binnen afzienbare tijd wordt bereikt. Hieraan kan de opdrachtnemer voorwaarden verbinden.

Aansprakelijkheid voor en na de oplevering

In § 28a en 28b van de UAV-GC 2025 wordt een onderscheid gemaakt tussen de aansprakelijkheid voor en na de oplevering. In deze paragrafen is een opsomming opgenomen die onderscheid maakt tussen directe en indirecte schade en ook omvang van de aansprakelijkheid. Verder is de omvang van de maximale aansprakelijkheid in de eerste twee jaren na oplevering aangepast. Deze aansprakelijkheid heeft betrekking op de schade en herstelkosten. De termijnen van vijf en tien jaar zoals omschreven in § 28 lid 2 UAV-GC 2005 zijn in de UAV-GC 2025 ongewijzigd gebleven.

Intellectueel eigendom en uitvindingen van de opdrachtnemer

Verder zijn in § 40 van de UAV-GC 2005 de intellectuele eigendomsrechten omschreven. Met de invoering van de UAV-GC 2025 worden in § 40a en 40b de algemene bepalingen rondom het auteursrecht, modelrecht en bedrijfsgeheimen hieraan toegevoegd. Door de opneming van deze paragrafen worden de opdrachtnemers aangemoedigd om in een zo vroeg mogelijk stadium over uitvindingen in het werk te communiceren, zodat zij hierover afspraken kunnen maken.

Ontwerpwerkzaamheden per onderdeel vastleggen

In artikel 5 van het Model Basisovereenkomst (MBO) zijn keuzemogelijkheden opgenomen waarmee partijen hun bijdrage aan het ontwerpproces kunnen vastleggen. De herziene versie van het MBO maakt het mogelijk om de bijdrage per onderdeel van de opdracht vast te leggen. 

Informatie van de opdrachtgever

In sommige situaties kan zich een verschil voordoen tussen de verwachting van de opdrachtnemer ten opzichte van de feitelijke situatie. In de praktijk doet een dergelijke situatie zich nog wel een voor ten aanzien van bodemaspecten. Een verschil tussen de verwachting van de opdrachtnemer en de feitelijke situatie kan discussie opleveren. In de UAV-GC 2025 komt § 13 van de UAV-GC 2005 over de bodemaspecten te vervallen. De bodemaspecten zijn daarmee onderdeel geworden van artikel 7 van het MBO en § 3 van de UAV-GC 2025.

Verder is § 4 lid 4 van de UAV-GC 2025 een afstemmingsverplichting voor de opdrachtnemer opgenomen. Op basis daarvan moet de opdrachtnemer zijn verwachting afstemmen op de bestaande toestand. Indien de opdrachtgever hierover geen informatie aan de opdrachtnemer ter beschikking stelt, dient de opdrachtnemer zelf een inschatting van de bestaande toestand te maken. De opdrachtnemer is dan ook verantwoordelijk voor een eventuele afwijking tussen zijn verwachting en de werkelijke toestand. Hierop kan een uitzondering worden gemaakt indien de opdrachtnemer kan aantonen dat de verwachte toestand dezelfde is als die een zorgvuldig opdrachtnemer redelijkerwijs had mogen verwachten. In dat geval verschuift de verantwoordelijkheid naar de opdrachtgever.

Implementatie Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb)

Ook kunnen zich tijdens de ontwerp- en uitvoeringswerkzaamheden feiten voordoen die pas na de feitelijke datum van oplevering resulteren in een gebrek in het werk. Hierdoor kan schade ontstaan. Of de opdrachtnemer hiervoor aansprakelijk kan worden gesteld hangt onder meer af van de keuze die partijen in artikel 13 van de herziene versie van het MBO hebben gemaakt. In dit artikel kunnen partijen namelijk de keuze maken tussen (i) de regeling zoals opgenomen in § 28 van de UAV-GC 2005 of (ii) de optie overeenkomstig artikel 7:758 lid 4 BW.

Afsluitend

De belangrijkste wijzigingen van de UAV-GC 2025 hebben wij kort voor u belicht. De praktijk zal moeten uitwijzen op welke wijze uitvoering aan de UAV-GC 2025 zal worden gegeven. Wij adviseren u in ieder geval om – vanaf het moment dat de UAV-GC 2025 beschikbaar is – de herziene voorwaarden op nieuw te sluiten overeenkomsten van toepassing te verklaren. Voor overeenkomsten waarop de UAV-GC 2005 van toepassing is, verandert er niets.

Wilt u meer weten over dit onderwerp of heeft u vragen over de toepassing van UAV-GC, neem dan gerust contact op met een van onze bouwrecht specialisten of kijk op onze bouwrecht pagina.

Delen
Geschreven door:

Nathalie Thoma deed haar master Nederlands Recht aan de Rijksuniversiteit Groningen, met als specialisatie Privaatrecht. Zij heeft voor Yspeert advocaten gewerkt als juridisch medewerker bij een notaris- en advocatenkantoor en als juridisch adviseur Grond- en Vastgoedontwikkeling bij de gemeente Groningen. Binnen Yspeert is Nathalie werkzaam binnen de sectie Vastgoed- en Bouwrecht.


Geschreven door:

Klik voor meer blogs over Bouwrecht

Neem contact op

Klik hier voor het privacybeleid van Yspeert advocaten n.v.