Advocaat sociaal domein

Waarom kiest u voor een advocaat sociaal domein?

De afgelopen jaren hebben gemeenten er op het gebied van het sociaal domein steeds meer taken bij gekregen. Wijzigingen in dit rechtsgebied vinden doorlopend plaats. Het gaat om wijzingen in bijvoorbeeld de Wmo 2015, de Jeugdwet, de Participatiewet en de regels rond schuldhulpverlening en de uitvoerende beleidsregels en verordeningen van gemeenten. Een advocaat sociaal domein kan u adviseren en bijstaan. Gemeenten (al dan niet in intergemeentelijke samenwerking) kopen zorg in bij verschillende zorgaanbieders. Dit leidt tot verschillende inkoopprocedures, voorwaarden en contracten die voor zorgaanbieders per gemeente verschillen. Een advocaat sociaal domein beschikt over specialistische kennis op het terrein van die inkoop. In algemene zin zien wij een toename van (gerechtelijke) procedures op het gebied van het sociaal domein. Deze procedures leiden regelmatig tot nieuwe jurisprudentie waarmee overheden rekening hebben te houden.

Overheden en zorgaanbieders kunnen bij ons terecht voor procedures en advies over bijvoorbeeld:

  • het opstellen of wijzigen van verordeningen en beleidsregels binnen het sociaal domein;
  • delegatie van regelgevende bevoegdheid (bij o.a. essentiële zaken);
  • aanbestedingen;
  • subsidies (en staatssteun);
  • contracten met zorgverleners;
  • privacyvraagstukken (waaronder de AVG);
  • vragen over bijvoorbeeld de Wmo 2015, Jeugdwet, Participatiewet en schuldhulpverlenging;
  • rechtsbijstand.

Een advocaat sociaal domein van Yspeert adviseert u graag, maar kan u ook bijstaan in procedures, of met een inhouse-jurist op uw werkvloer een helpende hand bieden. Wij zijn gewend om te werken in een multidisciplinair teamverband en kunnen daardoor snel schakelen als uw vraag verschillende rechtsgebieden raakt. Met hulp van een jurist of advocaat sociaal domein kunt u zich blijven richten op uw kerntaken.

Waar kan onze advocaat sociaal domein u nog meer mee helpen?

U bent als relatie van harte welkom op onze academies over het sociaal domein of diverse andere actuele onderwerpen. Wij delen veel van onze kennis met u in academies of blogs, zodat u voldoende weet om zelf weer verder te kunnen. Onze dienstverlening is gericht op efficiëntie, risicobeheersing en kostenbesparing. Wij stroomlijnen bedrijfsprocessen om uw juridische risico’s zoveel mogelijk in te perken.

Heeft u vragen of advies nodig wat betreft het sociaal domein? Neem in dat geval contact op met onze specialist Karin Kamps. Zij helpt u graag verder.

Blogs, bibliotheek en publicaties

Neem contact op

Klik hier voor het het privacybeleid van Yspeert advocaten n.v.