In een recente zaak van de Rechtbank Midden-Nederland had de werkgever de kantonrechter gevraagd om de arbeidsovereenkomst te ontbinden van een werknemer, omdat zij zonder toestemming tijdens haar ziekte op vakantie was gegaan naar Spanje en hierover ook heeft gelogen. De kantonrechter oordeelde dat tijdens ziekte op vakantie gaan geen reden was voor ontslag. In deze blog leggen wij aan de hand van deze uitspraak uit of een werknemer tijdens ziekte op vakantie mag gaan en of hiervoor toestemming nodig is van de werkgever.
Een werknemer zat ziek thuis. De bedrijfsarts had aangegeven dat de werknemer wel weer een paar uur per dag zou kunnen re-integreren, maar de werknemer had aangegeven dit toch nog niet aan te kunnen. De werkgever ontving vervolgens signalen dat de werknemer tijdens ziekte op vakantie was gegaan naar Spanje. De werknemer had de werkgever en de bedrijfsarts hierover niet ingelicht.
De werkgever bedacht vervolgens een slinks plan om te controleren of de werknemer thuis was door een collega een bos bloemen te laten bezorgen. De bloemen werden aangenomen door een bouwvakker die in het huis bezig was en die ook vertelde aan de collega dat de werknemer op vakantie was naar Spanje.
De werknemer stuurde haar werkgever vervolgens een appje om te bedanken voor de bloemen die zij had ontvangen. De werkgever belde de werknemer vervolgens om haar ermee te confronteren dat de bouwvakkers haar collega hadden verteld dat zij tijdens ziekte op vakantie was gegaan. De werknemer gaf echter aan dat dit niet kon kloppen en dat zij gewoon thuis was en in haar bed lag. De werkgever heeft vervolgens de werknemer een halfuur later teruggebeld en aangegeven dat zij bij de werknemer thuis zou langskomen. De werknemer kon toen niet anders dan toegeven dat ze toch tijdens ziekte op vakantie was en in Spanje zat. Bij terugkomst heeft de werknemer bij de werkgever aangegeven dat zij inzag dat ze fout was en dat ze spijt had van haar handelen.
De werkgever vond de spijtbetuiging van de werknemer niet afdoende en heeft vervolgens de kantonrechter gevraagd om de arbeidsovereenkomst van de werknemer te ontbinden wegens (ernstig) verwijtbaar handelen van de werknemer, dan wel omdat er door de situatie een verstoorde arbeidsrelatie was ontstaan tussen partijen.
De kantonrechter vindt dat tijdens ziekte op vakantie gaan zonder toestemming van de werkgever en hierover liegen tegen de werkgever onvoldoende grond is om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Het is volgens de kantonrechter niet gebleken dat de werknemer door tijdens ziekte op vakantie te gaan haar re-integratie heeft belemmerd of het risico heeft genomen dat haar klachten zouden verergeren.
Ook vindt de kantonrechter dat deze eenmalige gebeurtenis van tijdens ziekte op vakantie gaan geen reden is om het vertrouwen in werknemer – die tot dan toe een vlekkeloos dienstverband had van dertien jaar – volledig op te zeggen. De kantonrechter merkt ook nog op dat zij vindt dat de werkgever zelf ook niet foutloos heeft gehandeld door niet gewoon rechtstreeks aan de werknemer te vragen of zij op vakantie was, maar door een slinks plan hiervoor te verzinnen door het laten bezorgen van bloemen.
Een werknemer mag tijdens ziekte op vakantie gaan. Een werknemer dient, net als altijd, de werkgever hiervoor wel om toestemming te vragen. Als werkgever mag u deze toestemming om tijdens ziekte op vakantie te gaan alleen onthouden als de re-integratie van de werknemer hierdoor wordt belemmerd of het risico bestaat dat de klachten van de werknemer hierdoor zullen verergeren. De bedrijfsarts kan hierover een oordeel geven. Een werknemer is tijdens de vakantie vrijgesteld van re-integratieverplichtingen.
Let op! Voor het afboeken vakantiedagen als de werknemer tijdens ziekte op vakantie gaat, is expliciete toestemming van de werknemer vereist. Als werkgever doet u er dan ook verstandig aan om aan de werknemer schriftelijk te bevestigen dat voor het opnemen van vakantie tijdens ziekte vakantiedagen zullen worden afgeschreven.
Heeft u vragen of wilt u meer informatie over dit onderwerp? Kijk dan op onze arbeidsrecht pagina of neem contact op met een van onze specialisten.
Femke Westra heeft de specialisatieopleiding Grotius Arbeidsrecht afgerond. Zij is lid van de landelijke vereniging voor arbeidsrechtadvocaten (VAAN) en de noordelijke vereniging voor arbeidsrechtadvocaten (VNAA).