De maatschap; voor altijd aan elkaar verbonden?

  • event26-08-2024
  • schedule08:00
  • timer2 minuten

Wanneer u een maatschapsovereenkomst met iemand aangaat, gaat u vermoedelijk uit van een goedlopende en duurzame samenwerking. Maar wat als die samenwerking na verloop van tijd minder constructief blijkt dan verwacht? Kunt u dan nog van elkaar af? En wat als de ander daar niet aan meewerkt? In dit blog ga ik in op het uittreden uit een maatschap en wat daarbij komt kijken.

De maatschap, wat houdt het ook alweer precies in

Kortgezegd is een maatschap een samenwerkingsverband waarbij twee of meer personen, de “maten”, gezamenlijk een onderneming voeren. De maten blijven zelfstandig werken maar onder één naam. De maten oefenen hetzelfde beroep uit maar delen zaken als de kosten en opbrengsten.

De maatschap is een goede samenwerkingsvorm om bijvoorbeeld een ouderlijk bedrijf geleidelijk over te nemen en wordt daarom vaak gebruikt in onder meer de agrarische sector.

Uittreden uit de maatschap

Een maatschap kan op verschillende manieren eindigen. Meestal gebeurt dit automatisch na de afgesproken periode of door situaties die in het maatschapscontract zijn vastgelegd. Bijvoorbeeld het bereiken van een bepaalde leeftijd of het behalen van een specifiek doel. Maar soms wil een maat eerder stoppen of wil men van de ander af. Dit kan komen door meningsverschillen, financiële problemen, of opvolging.

Wilt u als maat eerder uit de maatschap treden of wilt u dat een medemaat eerder uittreedt? Dan doet u er goed aan om dit vooraf goed te regelen in het maatschapscontract. Denk bijvoorbeeld aan afspraken over een opzegtermijn, verdeling van winst of verlies en mogelijke schadevergoedingen.

Niet alleen is het handig om te bespreken hoe u zelf kunt uittreden, maar ook wat er gebeurt als een andere maat moet vertrekken. Maak vooraf ook goede afspraken over de mogelijkheid of een overblijvende maat de maatschap bij het uittreden van de ander eventueel kan voortzetten of niet.

Wat als er geen duidelijke afspraken zijn gemaakt?

Als in de maatschapsovereenkomst niets wordt geregeld over het uittreden van maten, en u komt er met uw medemaat niet uit, dan bestaat enkel nog de mogelijkheid de maatschap via een gerechtelijke procedure te laten ontbinden. Dit kan volgens de wet alleen als er 'gewichtige redenen' zijn. Denk hierbij vooral aan verstoorde verhoudingen tussen de maten, blijkend uit conflicten of gebrek aan vertrouwen.

Wanneer er sprake is van een situatie met verstoorde verhoudingen tussen de maten, dan wordt het nastreven van het doel van de maatschap bijzonder lastig gemaakt en dát levert een gewichtige reden op. Hierbij maakt het niet uit wie er schuldig is aan de situatie; het gaat erom of de samenwerking nog haalbaar is.

Conclusie

De conclusie van dit verhaal: maak vooraf duidelijke afspraken in het maatschapscontract. Dat voorkomt een hoop ellende als de samenwerking achteraf toch niet blijkt wat ervan verwacht werd. Als een medemaat niet meewerkt aan uittreding en er zijn geen duidelijke afspraken gemaakt, dan rest alleen de route van ontbinding via de rechter nog. Dat is een situatie waar niemand op zit te wachten.

Wilt u meer informatie over een maatschap of hulp bij het opstellen van een maatschapsovereenkomst? Of zoekt u rechtsbijstand bij het uittreden uit een maatschap? Neem dan gerust contact op met Aileen Bakker of een van onze andere specialisten.

Geschreven door:

Aileen Bakker

Aileen Bakker studeerde Nederlands recht aan de Rijksuniversiteit Groningen, met als specialisatie Privaatrecht. Aileen Bakker heeft reeds ervaring opgedaan in het bedrijfsleven op het gebied van aansprakelijkheidsrecht, in een speelveld waar naast juridische aspecten tevens politiek en media een prominente rol in namen. Aileen is sinds 2020 werkzaam bij Yspeert advocaten.

Aileen Bakker studeerde Nederlands recht aan de Rijksuniversiteit Groningen, met als specialisatie Privaatrecht. Aileen Bakker heeft reeds ervaring opgedaan in het bedrijfsleven op het gebied van aansprakelijkheidsrecht, in een speelveld waar naast juridische aspecten tevens politiek en media een prominente rol in namen. Aileen is sinds 2020 werkzaam bij Yspeert advocaten.

Klik voor meer binnnen de categorie
Neem contact op

Klik hier voor het het privacybeleid van Yspeert advocaten n.v.