Is de huurder aansprakelijk voor schade aan een huurwoning?

Stel dat een huurder woonruimte van u huurt. Bij het eindigen van de huurovereenkomst ontdekt u schade aan het gehuurde. De toegebrachte schade wilt u verhalen op de huurder.

Belangrijk: schade bewijzen

De schade die de huurder heeft veroorzaakt, moet de huurder vergoeden. Maar: de verhuurder moet bewijzen dat de schade is veroorzaakt door de huurder. In de wet staat namelijk een bewijsvermoeden. Er wordt vermoed dat de staat waarin de huurder het gehuurde bij eindigen van de huurovereenkomst oplevert, ook de staat van aanvang was. De wet vermoedt dat de huurder na het eindigen van de huurovereenkomst onbeschadigd oplevert. Indien de verhuurder meent dat de huurder wel schade heeft veroorzaakt, dan moet de verhuurder tegenbewijs leveren.

Om te bewijzen dat de schade is veroorzaakt door de huurder, heeft de verhuurder een document nodig waarin de staat van het gehuurde is vastgelegd: het proces-verbaal van oplevering (een opnamestaat). Dit document legt vast in welke staat de huurder het gehuurde heeft ontvangen bij ingang van de huurovereenkomst en of er eventuele beschadigingen zijn.

Is de huurovereenkomst geëindigd, maar heeft de verhuurder bij het ingaan van de huurovereenkomst geen proces-verbaal van oplevering opgemaakt, dan zal de verhuurder de schade in de meeste gevallen niet op de huurder kunnen verhalen. De schade kan immers niet, althans moeilijk, door de verhuurder bewezen worden.

Lees meer over de voordelen van een proces-verbaal van oplevering in onze blog ‘3 redenen om een proces-verbaal van oplevering op te maken’.

Uitzondering

Slechts in uitzonderlijke gevallen kan een verhuurder schade op de huurder verhalen zonder een proces-verbaal van oplevering. De Rotterdamse rechter maakte in dit vonnis een uitzondering in het geval van een hennepkwekerij in een woning. Er was als gevolg van de hennepkwekerij aanzienlijke schade ontstaan en de woning werd onbewoonbaar verklaard. De reparaties kunnen in zo’n geval niet door de gemiddelde huurder, maar alleen door een gespecialiseerd aannemer verricht worden.

In zo’n uitzonderlijk geval kunt u – zo oordeelde de rechter – de schade ook zonder proces-verbaal van oplevering op de huurder verhalen.

Heeft u vragen over het verhalen van schade bij oplevering op uw huurder? Neem dan contact op met Arianne Klok.

Uw eerste aanspreekpunt:

Arianne Klok

Arianne Klok BBA (Bachelor Bedrijfskunde) is advocaat sinds 2008. Naast Bedrijfskunde studeerde zij Nederlands Recht aan de Rijksuniversiteit Groningen, met als specialisaties Privaatrecht en Bedrijfsrecht.  Arianne heeft ervaring als bedrijfsjurist bij NDC-VBK de uitgevers (o.a. Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant) en was nauw betrokken bij de ISO-certificering van haar vorige advocatenkantoor.

Arianne Klok bekleedt diverse bestuursfuncties waarin zij vaak vanuit commerciële en juridische invalshoek beleid uitzet en organiseert. Zij maakt deel uit van het bestuur van AOV Oranje Nassau en Stichting Help Direct. Zij is actief en betrokken bij diverse netwerken, zoals de Commercieele Club Groningen, Sociëteit Ventus en de Noordelijke Vastgoed Sociëteit. Arianne is lid van de Commissie van Beroep van de Jongeren Commerciële Club Groningen en van de Adviescommissie van Dialogical Coaching netwerk (DCn). Daarnaast is Arianne als docent betrokken bij de Ondernemersacademie Groningen.

De commerciële praktijk van Arianne Klok is gericht op de rechtsgebieden vastgoed en ondernemingsrecht. Haar cliënten zijn startende en gevestigde ondernemers, vastgoedeigenaren, verhuurders en huurders van woon- en/of bedrijfsruimte. Arianne denkt met klanten mee op operationeel en managementniveau, overziet processen en streeft naar efficiëntievoordeel.

050 207 16 04 +31 (0)6 502 629 43 a.klok@yspeert.nl