Yspeert Kerst/Nieuwjaars blog - The show must go on

  • event19-12-2019
  • schedule10:00
  • timer1 minuut

Het einde van het jaar is een periode van tradities: de kerstboom, het familiegebeuren rond die kerstboom, een oliebol en een oudejaarsconference. Om bij dit gemoedelijke gevoel aan te sluiten houden wij de traditie van een Kerst/Nieuwjaars blog in ere.

Top 2000-traditie
Een jaarlijks terugkerend kerstvakantie-tafereel is het uitzenden van de Top 2000. De muzieklijst is ooit begonnen om het nieuwe millennium in te leiden en is inmiddels uitgegroeid tot een volledig marketingpakket met een tv-programma, een café en zelfs een Top 2000-Stembus. De Top 2000-stembus heeft de vorm van een touringcar-bus. Die Stembus was in de eerste week van december Onderweg (Abel) door Nederland, deed maar liefst 13 plaatsen aan en hij ging Oerend hard (Normaal).

De officiële Top 2000 als evenement
Een aantal van die ‘stops’ kwalificeert als ‘evenement’ in de zin van de lokale Algemene Plaatselijke Verordening (hierna: APV). In veel gemeenten is het verboden om zonder vergunning een evenement te organiseren. Nu denken de meeste mensen bij een ‘evenement’ aan een publiekstrekker. Wij juristen weten het in de regelgeving wederom bijzonder aanlokkelijk te presenteren met de volgende definitie:

‘elke voor publiek toegankelijke verrichting van vermaak’

Dat klinkt niet echt als een feestje voor de Dancing Queen (Abba)… De juridische werkelijkheid blijft een Wicked Game (Chris Isaak), maar deze werkelijkheid houdt ons van de straat.

Publicatie van evenementenvergunning
In het ‘Gemeenteblad’ publiceren gemeenten de aangevraagde en verleende vergunningen, waaronder de evenementenvergunningen. Zo kunt u in het Gemeenteblad onder andere de vergunningen in de Gemeente Woerden en de Gemeente Groningen voor de Top 2000-Stembus van afgelopen 1 december terugvinden. Opvallend is dat zowel de Woerdener- als de Groningervergunning pas zijn gepubliceerd op 4 december, terwijl de Stembus beide plaatsen op 1 december aandeed.

Kleine beroepsdeformatie mijnerzijds; bij publicatie achteraf wordt het voor belanghebbenden onmogelijk gemaakt tegen een verleende vergunning nog iets in te brengen. Dat lijkt op juridische Hocus Pocus (Focus). Wellicht heeft dat te maken met de termijn waarop de vergunning is aangevraagd en waren de twee colleges van B&W Under pressure (Queen & David Bowie). De aanvraag van de organisatie vond volgens de Gemeente Woerden plaats op 21 november. Dit is later dan de meestal in een APV of beleidsregel gehanteerde aanvraagtermijn, variërend van zo’n 8 tot 13 weken voorafgaand aan het evenement.

Afgeleide Top 2000-feestjes
Dit zijn zeker niet de enige evenementen(vergunningen) die aanhaken bij het succes van de Top 2000. Uit mijn Private investigations (Dire straits) in het Gemeenteblad met als zoekterm Top 2000 en gefilterd op ‘2019’ blijkt dat in verschillende plaatsen sprake is van bijvoorbeeld een Top 2000-avond (Tytsjerksteradiel) en een Top 2000-oudejaarscafé (Nieuwkoop). Bij een gewone ‘google-actie’ vind je Top 2000-kerkdiensten (bijv. Oldambt) en Top 2000-café’s met en zonder Top 2000-a-gogo spin-off’s (bijv. Westerkwartier). Niet al deze festiviteiten vond ik terug in het Gemeenteblad. Dit kan verschillende dingen betekenen; of de festiviteit kwalificeert niet als vergunningplichtig evenement in de zin van de APV, of de vergunning is (nog) niet verleend, of de vergunning is (nog) niet gepubliceerd.

Ten slotte
Bent u ambtenaar of organisator en heeft u te maken met een Top 2000-evenement of een andere ‘voor publiek toegankelijke verrichting voor vermaak’, lees dan ook vooral onze meer inhoudelijke blog ‘Waar is het feestje? Op de evenementenkalender staat (g)een feestje!’.

Als de (Kerst- en vuurwerk-) Rook om je hoofd is verdwenen (Boudewijn de Groot) hebben wij het vanaf januari weer ‘gewoon’ over de Top Natura 2000 en andere juridische inhoudelijke onderwerpen. Het laten verschijnen van een wekelijkse blog hoort nog altijd tot de goede voornemens van Yspeert advocaten. Al onze blogs zijn terug te lezen op https://yspeert.nl/nieuws/.

Veel plezier met de Final Countdown (Europe) tot New Year’s Day (U2). Namens de collega’s van Yspeert advocaten fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar!

Uw eerste aanspreekpunt:

Elzelou Grit

In mijn praktijk heb ik te maken met allerlei belangen; het algemeen belang van de maatschappij, het belang van een ondernemer met een plan en vaak nog het belang van een tegenstander van dat plan. Het bestuursrecht heeft ook nog eens eigen regels en gespecialiseerde rechters met een eigen procesrecht. Dat maakt het bestuursrecht een schaakspel met geheel eigen spelregels. Of ik nu procedeer of adviseer, ik maak graag gebruik van alle ‘schaakstukken’ op het bord.

Klik voor meer binnnen de categorie