Is een pre-pack nog interessant?

  • event29-01-2018
  • schedule10:01
  • timer1 minuut

Bij faillissementen lijkt een snelle doorstart met behulp van een pre-pack interessant. Waardevolle onderdelen van het bedrijf en (veelal) een deel van de werknemers worden overgenomen. Het Europese Hof van Justitie heeft in een arrest van juni 2017 echter een bom onder het pre-pack gelegd.

Het pre-pack faillissement

Een pre-pack is een voorbereide deal voorafgaand aan het faillissement onder toezicht van een beoogd curator. Voordat het bedrijf daadwerkelijk failliet gaat, neemt de doorstartende partij bepaalde bedrijfsonderdelen over om zo snel mogelijk een doorstart te maken. Dit zijn waardevolle bezittingen van het bedrijf en een deel van de werknemers.

Het Europese Hof grijpt in

Maar het Europese Hof van Justitie lijkt nu in een arrest van juni 2017 de toekomst van de pre-pack op het spel te zetten. Volgens het Hof behouden de werknemers, bij een (gedeeltelijke) doorstart na een pre-pack, bij de doorstarter namelijk al hun rechten zoals zij die hadden voorafgaand aan het faillissement. Dit betekent dat alle werknemers mee overgaan naar de doorstarter.

Consequenties voor het pre-pack

Wat betekent dit voor u als doorstartende partij? Aan een pre-pack kleven door de uitspraak van het Europese Hof grote risico’s met als gevolg dat u er waarschijnlijk niet meer aan begint.

Het verplicht overnemen van het volledige personeelsbestand (met alle rechten) heeft vrijwel nooit de voorkeur, omdat bij een succesvolle doorstart doorgaans de personeelskosten terug gebracht moeten worden. Een veelvoorkomende oorzaak van faillissementen is dan ook vaak gelegen in te hoge personeelskosten en de onmogelijkheid van de werkgever om deze (tijdig) terug te brengen.

Ons advies

Als doorstarter kan het dus verstandig zijn om een onderneming niet over te nemen vanuit een pre-pack (de voorbereide deal), maar om eerst het “normale” faillissement af te wachten om vervolgens vanuit die situatie een doorstart te realiseren.

Heeft u vragen over pre-pack of wilt u weten welke impact deze uitspraak kan hebben voor uw praktijk? Neem dan contact op met één van onze insolventierecht specialisten.

Geschreven door:

Maarten Hemmes

Mensen omschrijven mij als een beta-jurist. Dat klopt ook wel. Ik ben analytisch, vind het leuk om structuur aan te brengen in juridische problemen en om vervolgens de puzzels op te lossen. Ik denk graag een zet vooruit. Zoals ik dat ook doe als schaker op landelijk niveau.

Mensen omschrijven mij als een beta-jurist. Dat klopt ook wel. Ik ben analytisch, vind het leuk om structuur aan te brengen in juridische problemen en om vervolgens de puzzels op te lossen. Ik denk graag een zet vooruit. Zoals ik dat ook doe als schaker op landelijk niveau.

Neem contact op

Klik hier voor het het privacybeleid van Yspeert advocaten n.v.