Is de huurder aansprakelijk voor schade aan een huurwoning?

  • event25-06-2018
  • schedule12:39
  • timer2 minuten

Stel dat een huurder woonruimte van u huurt. Bij het eindigen van de huurovereenkomst ontdekt u schade aan het gehuurde. De toegebrachte schade wilt u verhalen op de huurder.

Belangrijk: schade bewijzen

De schade die de huurder heeft veroorzaakt, moet de huurder vergoeden. Maar: de verhuurder moet bewijzen dat de schade is veroorzaakt door de huurder. In de wet staat namelijk een bewijsvermoeden. Er wordt vermoed dat de staat waarin de huurder het gehuurde bij eindigen van de huurovereenkomst oplevert, ook de staat van aanvang was. De wet vermoedt dat de huurder na het eindigen van de huurovereenkomst onbeschadigd oplevert. Indien de verhuurder meent dat de huurder wel schade heeft veroorzaakt, dan moet de verhuurder tegenbewijs leveren.

Om te bewijzen dat de schade is veroorzaakt door de huurder, heeft de verhuurder een document nodig waarin de staat van het gehuurde is vastgelegd: het proces-verbaal van oplevering (een opnamestaat). Dit document legt vast in welke staat de huurder het gehuurde heeft ontvangen bij ingang van de huurovereenkomst en of er eventuele beschadigingen zijn.

Is de huurovereenkomst geëindigd, maar heeft de verhuurder bij het ingaan van de huurovereenkomst geen proces-verbaal van oplevering opgemaakt, dan zal de verhuurder de schade in de meeste gevallen niet op de huurder kunnen verhalen. De schade kan immers niet, althans moeilijk, door de verhuurder bewezen worden.

Lees meer over de voordelen van een proces-verbaal van oplevering in onze blog ‘3 redenen om een proces-verbaal van oplevering op te maken’.

Uitzondering

Slechts in uitzonderlijke gevallen kan een verhuurder schade op de huurder verhalen zonder een proces-verbaal van oplevering. De Rotterdamse rechter maakte in dit vonnis een uitzondering in het geval van een hennepkwekerij in een woning. Er was als gevolg van de hennepkwekerij aanzienlijke schade ontstaan en de woning werd onbewoonbaar verklaard. De reparaties kunnen in zo’n geval niet door de gemiddelde huurder, maar alleen door een gespecialiseerd aannemer verricht worden.

In zo’n uitzonderlijk geval kunt u – zo oordeelde de rechter – de schade ook zonder proces-verbaal van oplevering op de huurder verhalen.

Heeft u vragen over het verhalen van schade bij oplevering op uw huurder? Neem dan contact met ons op.

Uw eerste aanspreekpunt:

Guus Benes

De nuchtere mentaliteit van Noordoost-Nederland spreekt mij aan, en kenmerkt mij als advocaat. Ik ben geboren en opgegroeid in Drenthe, en ik ben er na mijn studietijd naar teruggekeerd.

Klik voor meer binnnen de categorie