De nieuwe UAV-GC 2018 komt eraan

  • event17-09-2018
  • schedule09:04
  • timer2 minuten

Al vele jaren wordt de set Uniforme Administratieve Voorwaarden voor Geïntegreerde Contractvormen 2005 (UAV-GC 2005) gebruikt in de bouwsector bij opdrachten waarin het ontwerp en de uitvoering zijn geïntegreerd. Nu de huidige UAV-GC 2005 al meer dan tien jaar in omloop is, wordt het tijd voor een nieuwe versie. In deze blog blikken we alvast vooruit op de nieuwe UAV-GC 2018.               

Wat regelt de UAV-GC?

De UAV-GC 2005 regelt de rechtsverhouding tussen de opdrachtgever en de opdrachtnemer (veelal een aannemer), waarbij een opdrachtgever aan een opdrachtnemer het ontwerp én de bouw van een werk (bijvoorbeeld een appartementencomplex) uitbesteedt (al dan niet in combinatie met meerjarig onderhoud). De opdrachtnemer maakt het ontwerp en realiseert dus vervolgens ook het werk. De UAV-GC 2005 bestaat uit:

    • de Model Basisovereenkomst;
    • de algemene voorwaarden en;
    • een toelichting op de Model Basisovereenkomst en de algemene voorwaarden.

De UAV-GC 2005 behelst alle aspecten van dit proces. Van de initiatiefneming en het ontwerp tot aan de bouw en (eventueel) het meerjarig onderhoud. Zo regelt de UAV-GC onder meer de planning van het project, de aanvraag van de relevante vergunningen en de kwaliteitszorg bij de realisatie van het project.   

Actualisering UAV-GC 2005 

De UAV-GC 2005 gaat al een tijdje mee. Daarom werkt de adviescommissie van CROW aan een update: de UAV-GC 2018. Aan de hand van dertig knelpunten uit de praktijk zoekt deze commissie naar oplossingen om de UAV-GC 2005 en de aanverwante documenten beter te laten aansluiten op de behoeften van deze tijd. Deze oplossingen worden verwerkt in de nieuwe tekst van de UAV-GC 2018.

De commissie zal de basis van de UAV-GC 2005 zo veel mogelijk intact laten. In de praktijk wordt deze basis namelijk als werkzaam beschouwd. In de details kan echter nog een en ander worden bijgeschaafd. Zo wordt gekeken hoe de aansprakelijkheid van de opdrachtnemer kan worden beperkt. Daarnaast kijkt de commissie hoe de informatieplicht van de opdrachtgever beter kan.

Deze en de andere knelpunten zullen worden verwerkt in de UAV-GC 2018. De nieuwe UAV-GC 2018 wordt eind 2018 verwacht.

Wilt u ondertussen meer weten over geïntegreerd contracteren en de UAV-GC 2005? Neem dan contact op met Wouter Leerink.

Uw eerste aanspreekpunt:

Wouter Leerink

Ik werk in een deskundig team met hartstikke eigenwijze mensen. Dat teamwork vind ik het allermooiste. Ik ben jaren aanvoerder van mijn hockeyteam geweest. Dan staat het groepsproces bij mij ook voorop, samen ergens naartoe werken. In elke zaak moet je eerst zorgen dat de inhoud klopt. Daarna wil ik het onderste uit de kan halen. Maar ik wil niet alleen problemen oplossen. Door een goede relatie met een klant op te bouwen, kun je ook problemen voorkomen.